Homo Ludens – att underhålla små barn på event

Spelade man yatzy på medeltiden?
Mitt 3,5-åriga barn spelar tvspel, datorspel och LEGObrädspel. Ibland alltihop på en och samma dag. Jag tycker inte att jag är en speciellt dålig mamma för det, men ibland måste jag ställa mig i ett tyst hörn av vårt hem och lite mellansvenssonsvenskt skrika: ”när jag var liten lekte jag med kottar, för helvete!”

Som reenactor och småbarnsförälder har jag därför börjat skruva lite på mig inför den kommande säsongen. Hur ska treåringen underhållas i veckolånga tälteskapader och dito eskapismer om det inte finns andra barn i närheten att busa med? ”Du skämmer bort ditt barn med underhållning, barn mår bra av att ha tråkigt” säger Luther i mitt ena öra. ”Käften Luther, du var inte ens en glimt i din faders öga under den tidsperiod jag återskapar” väser jag tillbaka.

Så, inför de glada medeltidsdagar som komma skall har jag laddat upp. Brädspel i trä, tre-i-rad i läderpung, det sistnämnda har vi faktiskt spelat massor av gånger sen förra sommaren, trots att det inte är Super Mario eller Blixten McQueen som illustrationer. Tärningar. Tärningar i mängder. Spelade man yatzy på medeltiden? Kåk är ju ett gammalt ord för skampåle om jag inte minns fel. Hm, vad mer? Flöjter, trummor, mungigor, visselpipor, bjällror. Vuvuzelan lämnas till barnets förtret hemma, men jag tar med näverluren. Öronproppar till mig och barnets fader. Bäst att packa ner några till paviljongsgrannarna också!

Tärningar
Tärningar